Zoete Aardappel

De Ipomoea Batata, beter bekend als de zoete aardappel, komt oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Amerika. Via diverse handelsreizen is dit product echter verspreid over de hele wereld.

Doordat de zoete aardappel van oorsprong een tropische groente is, vormt het een uitdaging om het product in koudere West-Europese landen te telen. Toch zijn wij dit jaar de uitdaging aangegaan! De zoete aardappelen worden geteeld in biofolie, wat wij op dit moment ook gebruiken bij de teelt van bolchrysanten en asters. Door het kweken in de biofolie blijft de bodemtemperatuur warmer en dit heeft een positieve uitwerking op de teelt. Het resultaat: velden vol hartvormige bladeren en roze gekleurde bloemkelken die zorgen voor een prachtig uitzicht.

Wat veel mensen niet weten is dat de zoete aardappel helemaal geen aardappel is maar een groente. Deze groente wordt veelal in de Surinaamse, de Amerikaanse en de Canadese keuken gegeten, maar komt sinds kort ook steeds vaker in Nederland voor. De gezonde knol bevat allerlei gezonde stoffen die goed zijn voor het lichaam en de zoete aardappel wordt daardoor steeds populairder in de Nederlandse keuken.

zoete aardappel bloem

 

Houdbaarheid:
De zoete aardappel kan het best bewaard worden op een donkere, koele en goed geventileerde plaats, bij circa 15°C. U kunt de zoete aardappel gemiddeld tien dagen bewaren. Bewaar de zoete aardappel echter nooit in de vriezer of in de koelkast, omdat de groente niet goed tegen kou kan.