Zoete Bataat info pagina

Een van onze rising stars van dit moment is de ZOETE BATAAT, beter bekend als de zoete aardappel. De zoete bataat bevindt zich al jaren op de markt maar is sinds een aantal jaren steeds gewilder binnen Nederland. Het is namelijk een vezelrijke groente die meer en meer wordt gegeten omdat deze perfect binnen een gezonde levensstijl past.

Tot voor kort kon de zoete bataat alleen in landen met een warm klimaat geteeld worden. Maar sinds een aantal jaar timmeren wij, met een aantal andere Nederlandse telers hard aan de weg om de zoete bataat lokaal te produceren.

Maar hoe doen wij dat, op deze pagina hopen wij u hier iets meer inzicht in te kunnen geven.

“Een vezelrijke groente die meer en meer wordt gegeten omdat deze perfect binnen een gezonde levensstijl past”

“De zoete bataten worden geteeld in biofolie, wat wij op dit moment ook gebruiken bij de teelt van bolchrysanten en asters.”

Teelt van de zoete bataat

De officiële naam van de zoete bataat is: Ipomoea Batata en komt oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Amerika. Via diverse handelsreizen is dit product echter verspreid over de hele wereld.

“Door het kweken in de biofolie blijft de bodemtemperatuur warmer en dit heeft een positieve uitwerking op de teelt”

Doordat de zoete bataat van oorsprong een tropische groente is, vormt het een uitdaging om het product in koudere West-Europese landen te telen. Toch zijn wij een aantal jaren geleden de uitdaging aangegaan! De zoete bataten worden geteeld in biofolie, wat wij op dit moment ook gebruiken bij de teelt van bolchrysanten en asters. Door het kweken in de biofolie blijft de bodemtemperatuur warmer en dit heeft een positieve uitwerking op de teelt. Het resultaat: velden vol hartvormige bladeren en roze gekleurde bloemkelken die zorgen voor een prachtig uitzicht.

Verschillende soorten

Onder de zoete bataat bevinden zich verschillende rassen. Wij kweken van ca. 4 verschillende soorten stekken, waaronder de; Beauregard, Bellevue, Covington en de Orleans. Iedere ras heeft eigen unieke eigenschappen waarmee ze zich onderling onderscheiden. Van het Beauregard en de Covington ras verkopen wij de vruchten en stekken. En van de Bellevue en het Orleans ras verkopen wij alleen de vruchten.

Beauregard

De Beauregard is waarschijnlijk de bekendste en meest populaire zoete bataat van de wereld. Deze bataat is in 1987 ontwikkeld aan de Louisiana State University en succesvol door zijn uniformiteit. Ook is de Beauregard bestand tegen scheuren waardoor deze lang bewaard kan blijven. Genoeg zon is daarbij belangrijk zodat  deze bataat zijn zoetige smaak optimaal kan ontwikkelen.

Schil kleur: Licht roze
Vruchtvlees kleur: Diep oranje

Van het Beauregard ras zijn de vruchten en stekken verkrijgbaar.

Bellevue       EU 51937

De Bellevue PBR onderscheid zich door zijn oranje vruchtvlees en gladde koperen huid. Daarnaast heeft deze bataat een superieure wortelvorm die uitstekende bewaareigenschappen bevat. En is deze bataat goed resistent tegen ziektes. Bij de oogst is de Bellevue echter niet zo zoet, maar gebakken is het suikergehalte bijna gelijk aan de Beauregard bataat.

Schil kleur: Koper
Vruchtvlees kleur: Fris oranje

Van het Bellevue ras zijn alleen de vruchten verkrijgbaar

Covington

De Covington is ontwikkeld in de staat North Carolina van de Verenigde Staten. De Covington komt in veel opzichten waaronder smaak overeen met de Beauregard. De Covington onderscheidt zich echter door zijn langere bewaartijd en uniformiteit van de wortels. De wortels zijn namelijk niet lang en smal maar ook niet geneigd om te misvormen. Daarnaast is de Covington resistent tegen roodbruine zoete aardappelvirus en zuidelijke wortelknobbelaaltjes.

Schil kleur: Licht roze
Vruchtvlees kleur: Fris oranje

Van het Covington ras zijn de vruchten en stekken verkrijgbaar.

Orleans     EU 51936

De Orleans bataat lijkt net als het Covington ras veel op de Beauregard bataat. Waarin de Orleans bataat zich onderscheid van de Beauregard is de regelmatigheid van de wortel vorming. Dit maakt het oogsten en verwerken van deze bataat eenvoudiger. Daarbij is de gladde lichtroze schil en het diep oranje vruchtvlees niet te onderscheiden van Beauregard bataat. Zelfs het suikergehalte van de Orleans bataat is na het bakken gelijk aan die van de Beauregard.

Schil kleur: Licht roze
Vruchtvlees kleur: Diep oranje

Van het Orleans ras zijn alleen de vruchten verkrijgbaar.

“De zoete bataat staat bekend als gezond, en dat is hij ook. Hij is heel voedzaam en bevat veel vitamines en vezels

Bekijk ook onze zoete aardappel soep – recept op de nieuws pagina.

In de keuken

Zoals al eerder genoemd is de zoete bataat helemaal geen aardappel maar een groente. Deze groente wordt veelal in de Surinaamse, de Amerikaanse en de Canadese keuken gegeten.

Maar sinds kort komt deze ook steeds vaker in Nederland voor en wordt steeds populairder in de Nederlandse keuken.

De zoete bataat staat bekend als gezond, en dat is hij ook. Hij is heel voedzaam en bevat veel vitamines en vezels. Hij bevat net als de gewone aardappel ook flink wat koolhydraten, dit zijn wel langzame en complexe koolhydraten. Deze worden minder snel door het bloed opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel redelijk stabiel blijft. Hierdoor behoud je langer een vol gevoel waardoor je minder eet. Dus doordat er geen piek in je bloedsuikerspiegel ontstaat, is de zoete bataat ook zeer geschikt voor diabetes patiënten.

Recepten

Heeft u toevallig het recept van de zoete aardappel soep van de website al eens geprobeerd? Of bent u op zoek naar wat meer inspiratie voor het koken met de zoete bataat? Hieronder hebben wij een aantal links naar websites met leuke recepten geplaatst:

Belangrijke tips

De zoete bataat kan het best bewaard worden op een donkere, koele en goed geventileerde plaats, bij circa 13°C. U kunt de zoete bataat minimaal tien dagen bewaren. Bewaar ze echter NOOIT in de koelkast, deze groente kan namelijk niet goed tegen kou.

Mocht u nog meer willen weten over onze zoete bataat teelt, bekijk de video over de zoete bataat teelt op onze video pagina. Of neem gerust contact met ons op! Wij horen graag uw ideeën en staan altijd open voor een gesprek.

Wij hopen u net zo enthousiast gemaakt te hebben over de zoete bataat als wij dat zijn en wij daar iedere dag mee bezig zijn.

Neem daarnaast ook eens een kijkje op onze MVO – pagina en zie hoe wij onze bijdrage leveren aan lokale projecten of ons bezig houden met duurzaamheid.