Het gebruik van bio-folie uitgelegd

De Wie, Wat en Waarom van Bio-folie

Het gebruik van plastic is de laatste jaren steeds minder populair geworden. De bewustwording van de gevolgen voor het milieu heeft voor een opmars van een nieuw soort folie gezorgd. Namelijk biologisch afbreekbare folies, ook wel bio-folie genoemd.

Insteek

In samenwerking met Oerlemans plastic hebben wij een speciaal bio-folie ontwikkeld voor de Brabantse teelt. De insteek was om een folie te ontwikkelen voor de Bol-Chrysanten teelt. Onkruid was namelijk een groot terugkomend probleem dat met bio-folie verholpen zou kunnen worden.

Samenstelling

De ontwikkelde bio-folie bestaat uit aardappelzetmeel, mais zetmeel, melkvet en houtskool waarvan houtskool alleen wordt gebruikt voor de zwarte kleur. Deze kleur is essentieel voor de opwarming van de bodem temperatuur. 

Daarnaast voegt het bedrijf Oerlemans plastic nog een paar elementen toe, ook deze zijn 100% biologisch afbreekbaar en nodig om de ingrediënten tot een folie te binden.

Voordelen

Voordelen van het gebruik van bio-folie zijn, opwarming van de bodem:

  • Activeren van micro organismen
   Organisch materiaal wordt sneller gemineraliseerd. Deze mineralisatie zorgt voor stimulatie van het vrijkomen van mineralen (meststoffen) waardoor een betere opname in de plant ontstaat.
  • Reduceren van onkruid
   Onkruid kan ontkiemen maar verbrand automatisch door het schijnen van de zon op de folie. Hierdoor zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig.
  • Minder schimmelvorming
   Dit betekent een reductie van 50% tot 70% op de bestrijdingsmiddelen van schimmels. De warmte verdringt namelijk het vocht dat schimmels vormt.
  • Betere ontwikkeling van de planten wortels
  • Reductie van het water gebruik
   Door vertering van organische materiaal en de werking van micro organisme ontstaan natuurlijke gangen. Water kan opstijgen middels een capillaire werking. (Bijv. Terrarium) Doordat de grond is afgedekt met bio folie verdampt dit water niet en komt het ten goede aan de planten. Gewassen zullen hierdoor minder snel uitdrogen.

De bovenkant van percelen waar de folie op ligt zijn 3 tot 5 graden warmer dan omliggende percelen zonder folie. Daarnaast zorgt de bio-folie er voor dat mineralen niet worden weggespoeld tijdens een hevige regenbui of storm.

Nieuwe kansen

Tijdens het testen van de bio-folie ontstonden er nieuwe ideeën voor de toepassing van de bio-folie. Door het opwarmen van de bodem zouden namelijk ook andere producten geteeld kunnen worden. Hierbij ontstond dan ook het idee om Zoete Bataat te gaan telen. 

Deze wordt op dit moment namelijk in Zuid-Europa, Amerika, Canada, Egypte, China en Afrika geproduceerd. Wanneer dit product niet meer geïmporteerd hoeft te worden zou dit een enorme reductie van de ecologisch footprint betekenen. Daarnaast zou de bodemdiversiteit van het buitengebied verbeterd kunnen worden.

Toekomst

Op dit moment is de ontwikkeling van de machines voor de verwerking van de Zoete Bataat in volle gang. Daarnaast is de Universiteit van Wageningen sinds 5 jaar bezig met het verder onderzoeken van de effecten van bio-folie op de bodem kwaliteit.

In de toekomst verwachten we het gebruik van de bio-folie verder te kunnen uitbreiden naar ook andere producten.